O săptămână la Riga: Spectaculoasa arhitectură Art Nouveau

Clădirea de pe strada Elisabetes 10b (Mikhail Eisenstein, 1903) este ornamentată cu măști, păuni, motive florale migăloase sau figuri umane ce privesc asupra orașului.
Clădirile de pe strada Alberta, de la numerele 2, 2a, 4, 6, 8, 11, 12, 13 au o valoare inestimabilă și sunt monumente naționale.

 

Spectaculoasa arhitectură Art Nouveau are o pondere consistentă în Riga. 40% dintre clădirile din centru sunt construite în acest stil (nicăieri în lume nu veți mai găsi așa ceva), de aceea orașul mai este denumit, pe bună dreptate, capitala Art Nouveau.

Despre Art Nouveau

Este un stil care a apărut la începutul sec. al XX-lea și pe care îl putem regăsi în arhitectură, dar și în grafică, arte plastice sau design de interior și mobilier. Este stilul care a făcut trecerea la Modernism, pe care artiștii l-au adoptat aproximativ în același timp și, în funcție de țară, îl puteți regăsi sub denumiri diferite: Art Nouveau (Franța), Modern (Rusia), Jugendstil (Germania) sau Stile Liberty (Italia).

Dacă vreți să identificați o clădire Art Nouveau, este foarte simplu: aceasta este dinamică și vie, are fațada ornamentată cu motive florale stilizate, cu forme organice ce se unduiesc, cu păsări și insecte sau cu figuri umane.

Inginerul și arhitectul Mikhail Eisenstein (1867 – 1921) este unul dintre cei mai cunoscuți autori ai unor asemenea clădiri din Riga. Ca și la noi, în timpul comunismului, respectiv la ei, în timpul ocupației sovietice, apartamentele spațioase ale clădirilor Art Nouveau au fost ciopârțite în așa numitele komunalkas, și așa au rămas până azi.

Aceste clădiri fac și ele parte din Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO, despre care vă povesteam aici, și, după cum le-am văzut întreținute, letonii știu să le aprecieze valoarea.

Vom încheia seria de articole dedicate orașului Riga cu câteva recomandări utile.

Transport: Air Baltic operează prin TAROM zboruri către Riga. Prețul aproximativ, care poate varia în funcție de perioadă, este de 170 de euro. 

Cazare: Apelați cu încredere la Airbnb. Un apartament decent, de trei camere, costă cam 30 de euro de persoană / noapte.

Mâncare: Ne-a plăcut la Parunasim, dar încercați și specialitățile locale de la orice restaurant pe bază de porc, hering sau somon. Prețurile sunt cam ca la noi.

Atracții turistice: Odată ce ați ajuns în centrul istoric, străzile vă vor purta către tot trebuie să vedeți aici.

7 Mai 2015 | DeDesign.tv