O săptămână la Riga: Clădirile din lemn

V-am prezentat Patrimoniul Cultural Mondial de la Riga și apoi Trienala Internațională de Artă Textilă, unde am avut ocazia să întâlnim și lucrarea premiată a unei românce, iar azi vă spunem povestea clădirilor din lemn din Riga.

După ce am traversat podul Vansu, am lăsat în urmă centrul orașului și am ajuns pe Insula Kipsala, unde de o parte și de alta a străzilor pavate încă cu piatră cubică am văzut clădirile din lemn. Din acest punct de vedere, Riga este unică în Europa: nici un alt oraș mare nu are clădiri clasice din lemn (aproximativ 4000) conservate din sec. al XIX-lea.

Povestea clădirilor din lemn a început din  sec. al XVII-lea, în satul Āgenskalns de lângă Riga. Localnicii aveau motivele lor pentru care le construiau: în caz de război le dădeau foc ușor, iar inamicii ajungeau mai greu către zidurile fortificare ale orașului.

Chiar așa s-a întâmplat de vreo două ori: o dată Āgenskalns a ars în timpul Răzobiului Nordic (1700 – 1721), apoi în 1821, când trupele lui Napoleon se apropiau de Riga. Din fericire, Napoleon nu a mai atacat, casele de lemn au fost reconstruite, iar unele dintre ele pot fi vizitate și azi (mai exact le găsiți pe străzile Talsu, Nometņu, Eduarda Smiļģa și Slokas, unde ajungeți cu tramvaiul 4).

În prezent, aceste clădiri din lemn fac și ele parte din Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO și au diverse funcțiuni: unele sunt locuite, altele sunt restaurante sau magazine, iar altele sunt lasate să moară. O parte dintre cele care se află în centrul Rigăi sunt demontate și mutate cu totul pe Insula Kipsala. Totul pentru conservarea patrimoniului.

6 Mai 2015 | DeDesign.tv