HUMANUTOPIA, expoziție personală Obie Platon

Nu știam cine semnează pictura murală de pe Calea Griviței 96 (aproape de intersecția cu Buzești) pe lângă care trec zilnic, până zilele trecute când am văzut interviul cu el la Apropo TV.

Își spune Obie Platon și între 13-28 ianuarie 2016, la Sala Constantin Brâncuși de la Palatul Parlamentului (Str. Izvor, nr. 3, Sector 5, București), va avea expoziția personală HUMANUTOPIA ce cuprinde cele mai recente picturi semnate de acesta.

Expoziția va putea fi vizitată între orele 10:00-17:00.

Despre Obie Platon

Obie Platon (n. 1987) se inspiră din filosofia și geometria platonică și totodată este influențat de cultura românească, de credințele sociale și imaginarul popular. Acesta manifestă un interes constant pentru contextele sociale curente și comportamentul uman, subiecte abordate adesea cu ironie.

A participat în numeroase proiecte de artă murală și expoziții în România, Europa și China.

12 Ianuarie 2016 | DeDesign.tv

Autori din toată lumea vin la București

Pe 7 și 8 noiembrie, la Sala Dalles din București are loc ediția cu numărul 14 a târgului internațional de bijuterie contemporană AUTOR.

Evenimentul a crescut constant și vizibil de la an la an, iar de data aceasta veți putea vedea peste 70 de colecții de pe cinci continente. Alături de talentații autori români, vor fi și colegii lor din Nicaragua, Canada, Coreea de Sud și Japonia, Rusia, Bulgaria, Israel, Italia, Macedonia, Slovenia, Statele Unite ale Americii, Costa Rica, Franța, Irlanda, Portugalia, Cehia, Argentina, Marea Britanie.

Autor 14 este susținut în această toamnă de Andreea Esca, iar despre premiile oferite în cadrul evenimentului puteți citi aici.

AUTORii: Adelina Petcan, Amira Jalet, Ana Bragança, Ana Barbu / UZURA, Ana Marchetanu, Anca Popescu, Andra Lupu, Andreea Mogoșanu, Andreia Popescu, Arina Antonova, Arina Nițulescu, Blackout label, Carol Eunji Kim, Cleopatra Cosuleț, Contemporia, Corina Fakesch, Corina Mardari, Cristina Radu, Cubici Corina Florina, Daniella Saraya, Davide Zambon, Diana Vasile / Temper, Diana Drăgan-Chirilă,  Doru Dumitrescu, Elena Ristovska, Elinor Cohen, Gabriela Secărea, Hitomi Kumagawa, Ioana Ardelean, Ioana Enache, Ioana Panaitescu, Irina Moise, Isabela Groza, Iulia Ivan, Iza Vișoianu, Kalina Filcheva, Kinsley Vey Design, Laura Munteanu, Letizia Maggio, Liana Sălăgean, Lisa ChiaTzu Kuo, Loredana Cleja, Lucienne’s, Luiza Teodorescu, Mădălina Marinescu, Maria Jose Ocon, Mariana Tănăsescu, Marie Guerrier, Mark Newman, Martina Singerová, Mihaela Ivana, Monica Stănescu, Monique Lecouna, Nevers, Noha Nicolescu, Polina Dimitrova, Quasi Caramelle, Rada Ureche, Raluca Buzura, Roxana Hodorog, Saskia Van der Knoll, Simeon Shomov, Simona Ghiga, Stephanie Elderfield, Teodora Rus, Utopic Art, Wagner Arte, Zest.

Programul târgului: Sâmbâtă, 7 noiembrie 11:00 – 20:00 & Duminică, 8 noiembrie 11:00 – 20:00
Adresa: Sala Dalles // Strada Nicolae Bălcescu, nr. 18, București
Bilet de intrare: 10 lei
Eveniment pe Facebook: aici

Susținut de: ELLE, MNAC, Zeppelin, Igloo, The Institute, Modernism, Dedesign.tv, feeder.ro, Designist, Visuell, W by World Class, Veioza Arte, ArtWe, ArtClue, IQAds, Sub25, RFI, Radio Tanănana, sensotv.ro, The Jewellery Activist.

Cu suportul: Caparol, Holver și Brigada de Voluntari.

5 Noiembrie 2015 | DeDesign.tv

The Gallery este cel mai bun restaurant din Londra

The Gallery este câștigător la categoria restaurante din UK, în cadrul competiției Restaurant and Bar Design Awards, eveniment desfășurat de curând la Londra și aflat la a șaptea ediție.

The Gallery face parte din schetch, un restaurant celebru din Londra cu stele Michelin, pe care curatorul Mourad Mazouz și mastercheful Pierre Gagnaire l-au deschis în 2002 cu gândul la cei care apreciază mâncarea, arta și muzica.

Designerul India Mahdavi a gândit un spațiu burghez, monocrom ca un fundal perfect pentru instalațiile artistice expuse aici o dată la doi ani. În prezent, pe pereți sunt expuse 239 de desene ale artistului britanic David Shrigley, iar un video cu el puteți vedea aici.

9 Octombrie 2015 | DeDesign.tv

VJ JaZZ Experience @ Halele Carol

Vineri, 9 octombrie, de la ora 19 la Halele Carol, colegii noștri de la revista Zeppelin vă invită la o seară cu progressive free jazz rock & blues, pânze holografice și vibe electronic.

Îi veți putea asculta și vedea pe:

  • Krokofant: Tom Hasslan (chitară), Axel Skalstad (tobe), Jřrgen Mathisen (sax)
  • A-C Leonte (voce) – Tavi Scurtu live electronics (tobe & samplers) feat. Iordache (sax)
  • VJset: WE ARE WORMS – Badulin Ilya & Anja Malec

Intrarea este gratuită, cu rezervare la adresa inscrieri@e-zeppelin.ro, iar eventul de pe facebook este aici.

Proiect finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României
.

7 Octombrie 2015 | DeDesign.tv

Pe 7 și 8 noiembrie AUTORii de bijuterie contemporană vin la Sala Dalles

Pe 7 și 8 noiembrie, la Sala Dalles din București va avea loc a paisprezecea ediție Autor și cea mai mare de până acum, după cum spun organizatorii.

Evenimentul va aduna 160 de autori de bijuterie contemporană din 25 de țări, fiecare având șansa de a câștiga unul din premiile de mai jos.

Florența AAA (Autor Awesome Award): un juriu internațional, format din specialiști în domeniul bijuteriei contemporane analizează colecțiile și acordă premiul AAA designerului cu cele mai apreciate piese.
Assamblage – premiul Assamblage va consta într-un curs de bijuterie oferit de singura școală privată din București.
ELLE – premiul ELLE asigură promovarea în paginile revistei.
Atena – premiul Krama constă într-un curs de bijuterie la institutul de bijuterie Krama din Atena.
București – AUTOR oferă propriul premiu în cadrul Joya Barcelona la începutul lunii octombrie, iar designerul câștigător va participa gratuit la ediția viitoare a târgului.
Public – Premiul Publicului face ca designerul cu cele mai multe voturi să participe automat la următoarea ediție a târgului.

Pentru prima oară vor veni și autori din Africa de Sud, Japonia, Olanda, Pakistan și Portugalia.

2 Octombrie 2015 | DeDesign.tv

#devăzut: A doua ediție Diploma prezintă următoarea generație de creativi români

De la prima ediție Diploma care a avut loc anul trecut, la Palatul Știrbei din București.

În perioada 29 octombrie – 1 noiembrie 2015, la Palatul Camerei de Comerț din București va avea loc a doua ediție Diploma, unde veți putea vedea lucrările absolvenților facultăților artistice și vocaționale de la noi.

Anul acesta veți putea vedea proiecții de film, spectacole de teatru, recitaluri muzicale și o expoziție cu lucrări de arhitectură, arhitectură de interior, peisagistică, urbanism, artă murală, ceramică/sticlă/metal, design ambiental, design grafic, design industrial, design de produs, design textil și arte textile, foto-video, grafică, modă, pedagogia artei, pictură, sculptură.

Universitățile și Facultățile partenere ale Diploma sunt: Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, Universitatea Națională de Arte din București, Universitatea Națională de Muzică din București, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale”, Facultatea de Inginerie Mecanică și Mecatronică- Secția Design Industrial, Universitatea Politehnică București, Facultatea de Arhitectură-Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Arte – Hyperion.

30 Septembrie 2015 | DeDesign.tv

The Skip Garden, un nou spațiu verde pentru comunitatea din King’s Cross

The Skip Garden este o grădină urbană, un nou spațiu dedicat comunității din zona King’s Cross (Londra). Cele șapte structuri mobile din care este compusă au fost create în colaborare cu studenții de la The Bartlett School of Architecture și au reprezentat o adevărată provocare pentru aceștia.

Pe de-o parte, studenții au trebuit să gândească un spațiu verde pentru socializare și evenimente care se va muta în diferitele puncte ale cartierului, pe de altă parte, aceștia au trecut prin experiența unui proiect #dedesign cu tot ce presupune acesta (brief, management, client).

Proiectul final are mai multe funcțiuni: poate fi o bucătărie sau un dining, poate fi o grădină de zarzavat pentru oricine din comunitate sau un spațiu de evenimente. Materialele folosite sunt reciclate – de la ferestrele mari care creează efectul de seră, la sacii de cafea umpluți cu pământ sau traversele de cale ferată.

Este timpul să avem și noi în România un astfel de proiect gândit pentru comunitate, indiferent de orașul în care se va afla!

Foto: John Sturrock.

3 August 2015 | DeDesign.tv

Igloo, ediția dublă #163-164

Noul număr al revistei Igloo (ediția dublă iulie-august) stă sub umbrela Expo Milano 2015 și conține un dosar consistent inspirat de acest eveniment, cu accent pe gastronomie și problema sustenabilității alimentației.

La rubrica de design, veți descoperi plaje și piscine, cinematografe, restaurante și terase care sărbătoresc vara chiar în mijlocul orașelor.

Veți găsi și recomandări de la noi: ansamblul de pensiuni Delta Boutique și Carmen Silva situat pe brațul Sulina în localitatea Crișan sau o frumoasă locuință țărănească din Chiojd care a fost readusă la viață sub îngrijirea Uniunii Arhitecților din România, dar și două proiecte recente din București: Casa O. realizată de AA Studio și Apartament K. a cărui amenajare a fost semnată de Studio 1408.

Revista poate fi găsită și în librăriile Cărtureşti, Humanitas, Inmedio, Galeria Galateca, Dizainăr, standul igloo de la Plot&Coffee Shop, iar de aici o puteți comanda online.

31 Iulie 2015 | DeDesign.tv

Casa e4 are consum de energie aproape zero

Costul casei a fost de 216000 euro, cu toate taxele incluse, pentru suprafața totală de 325 mp construiți.
Simpatica familie Forțescu este beneficiarul Casei e4.

Casa e4 din cărămidă de la Wienerberger reprezintă o premieră pentru Sud-Estul Europei. Lansată de curând în localitatea Corbeanca, aceasta are un consum de energie aproape de zero, datorită utilizării energiei din surse regenerabile.

Conform Directivei 2010/31/EU a Parlamentului European, România și-a definit acum un an tipul de clădire care consumă aproape zero energie ca fiind cel care consumă până în 111 kw/h pe metru pătrat. Acest tip de clădire trebuie definit de fiecare țară, devenind obligatoriu (pentru clădirile noi) începând cu ianuarie 2021.

Consumul total de energie al Casei e4 este de 36 kw/h pe mp energie primară din care doar 14 kw/h energie care se plătește, restul este regenerabilă de tip geotermal sau solar.

Panourile fotovoltaice permit o producție de 31 kw/h de energie electrică față de un consum de 14,6 kw/h, deci casa este și un producător de energie sau prosumer – așa cum se numește în limbajul de specialitate.

Timp de doi ani se vor face măsurători pentru a fi dovedită eficiența energetică, iar la final se va întocmi un raport de interes pentru toți specialiștii.

Câteva soluții integrate folosite în Casa e4

Panouri fotovoltaice.

Pompe de căldură.

Panouri termosolare.

Perete Trombe (șemineu solar) care toamna și primăvara încălzește locuința pasiv.

Sistemul de umbrire automatizat.

Răcirea pasivă a casei – nu există aere condiționate sau ventiloconvectoare. Energia din sol (o temperatură de 10 – 12 grade) este circulată prin podea la parter și prin pereți sus.

Casa e4 înseamnă energie, economie, ecologie, emoție și sănătate. Mai multe detalii despre acest proiect găsiți aici.

8 Iulie 2015 | DeDesign.tv

Școli de vară cu arhitectură, pictură sau design

Foto: www.moozlehome.com.

Școlile de vară sunt o idee grozavă pentru cei mici, în plus cele propuse mai jos cuprind și ateliere de arhitectură și design.

1. În iulie și august, la Palatul Șuțu din Capitală se vor organiza o serie de ateliere de astronomie, arhitectură sau benzi desenate și reciclare creativă. Prețul pentru un atelier este de 10 lei, iar mai multe detalii găsiți aici.

2. Și Asociația De-a arhitectura, împreună cu care am realizat acest material video despre Căsuțele Ciripite, organizează școli de vară sub forma unor ateliere de arhitectură și design pentru copii cu vârstele cuprinse între 8 și 15 ani la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), București. 

Cei mici vor învăța să schițeze o casă sau un obiect, vor afla lucruri noi despre  mediul înconjurător și vor da liber imaginației pentru a realiza mobilier urban (banca, cișmea, balansoar) pentru un parc. Prețul unui atelier este de 176 lei și cuprinde toate materialele necesare.

3. Studio creativ organizează, până pe 27 august, ateliere de pictură, scenografie sau design pentru copii între 6 – 13 ani, cu prețuri care încep de la 80 de lei. Detalii despre programe găsiți aici.

Tot pe perioada verii De-a arhitectura și Asociația Prietenii Școlii de la Bunești organizează între 8-15 iulie prima tabără-atelier „De-a arhitectura în sat”, pentru copii de 9-13 ani, în satul Buneşti, comuna Mălureni, judeţul Argeş, atelier dezvoltat în cadrul unui proiect cultural al Ordinului Arhitecților din România (OAR).

„De-a arhitectura în sat” este un nou program educațional pentru copii, cu ajutorul căruia ei vor descoperi, înțelege și reimagina spațiul construit rural. Vor explora satul, vor afla despre arhitectura populară și tehnici tradiționale de construcție și vor construi un cuptor de pâine. Copiii vor veni însoțiți de un adult (>18 ani), părinte sau frate. Taxa de participare este de 1200lei, pentru copil+părinte, include mâncarea pentru o săptămână, plata materialelor și a instructorilor atelierului. Cazarea se face în cortul propriu sau în „Casa de pământ”. Pentru înscrieri și mai multe detalii despre tabăra-atelier, trimiteți un email la: office@de-a-arhitectura.ro.

6 Iulie 2015 | DeDesign.tv

Aceste proiecte de la noi îți deschid apetitul pentru mâncare și design

Proiect: Naan Food & Drink Studio. Echipa de arhitecți: Victor Grosu, Mihai Constantin, Iuliana Dincă de la Delta Studio. De ce ne place: linia amenajării este una modernă, cu accent pe materiale naturale (lemn, piatră, ceramică). Adresa: C.A.Rosetii, 26. București.
Proiect: Divan Express. Designer: Cristian Corvin. De ce ne place: kebaburile cu ingrediente exotice sunt absolut delicioase. Adresa: Str. Franceză, 46.
Proiect: FruFru. Designer de interior: Agnes Lukacs. De ce ne place: geometria, culorile tari și plantele vii se alătură perfect conceptului de mâncare sănătoasă promovat de FruFru. Adrese: Floreasca Business Park (Calea Floreasca 169 A) și S park (Bd. Tipografilor).
Proiect: Social 1. Arhitecți: Pick Two Studio. De ce ne place: s-au păstrat multe elemente specifice anilor 1980, când a fost construit spațiul în care se află acum restaurantul. Adresa: Bd. Unirii, 1, București.

Când vine vorba de spațiile publice, cel puțin în București și Cluj, asistăm la o dinamică nouă care schimbă percepții și deschide apetitul pentru formă și funcție, adică pentru design.

Aproape că nu trece lună în care să nu mai aflăm de o cafenea sau restaurant nou deschis ce poartă semnătura unui designer sau arhitect. Sunt noile spații publice care scot la iveală o altă personalitate a orașului și ghidează comportamentul locuitorilor spre un stil de viață mai apropiat de cel din vest.

Așa este și cazul proiectelor pe care vi le propunem în acest articol.

Naan Food & Drink Studio a fost amenajat de arhitecții de la Delta Studio și pe lângă meniul ce cuprinde feluri de mâncare din bucătăria internațională, veți găsi și o colecție de vinuri recomandate de maestrul somelier Ovidiu Olteanu.

Divan Express este noua formă a restaurantului Divan din Centrul Vechi. Elementele decorative inițiale gândite de Cristian Corvin au fost păstrate, s-au schimbat însă conceptul (acum este Express) și meniul, bazat pe preparate cu arome orientale, de luat la pachet.

FruFru a deschis de curând două magazine, mai prietenoase și mai colorate ca niciodată. Conceptul amenajării lui Agnes Lukacs este o grădină urbană, unde elementele geometrice, culoarea și plante vii -ce compun grădina urbană, rezultat al colaborarii cu arhitectul peisagist Dan Rusănescu- par o prelungire firească a meniului natural și sănătos propus de FruFru.

Social 1 are o poveste ce poate trezi nostalgii. Se află pe locul unde înainte începea Bulevardul Victoria Socialismului, iar arhitecții de la Pick Two au ales să păstreze și să pună în valoare o serie de elemente originale la interior. În meniu veți găsi un mix de rețete din marile bucătării ale lumii, ce urmăresc preferințele publicului contemporan.

2 Iulie 2015 | DeDesign.tv

INSIDE World Festival of Interiors 2015: Proiectele finaliste

Proiect: library@orchard, Singapore. Birou: New Space Architects Pte Ltd. Categorie: Civic, Culture & transport.
Proiect: Vivarium, Bangkok. Birou: Hyphotesis. Categoria: Bars & Restaurants.
Proiect: Unlimited Boundary, Infinite Vision, Hangzhou. Birou: KLID. Categorie: Creative Re-use.
Proiect: Ward Village Information Center and Sales Gallery, Honolulu. Birou: Woods Bagot. Categorie: Display.
Proiect: Melbourne School of Design, The University of Melbourne. Birou: John Warlde Architects & NADAAA. Categorie: Health & Education.
Proiect: Medibank Workplace, Melbourne. Birou: Hassell. Categorie: Offices.
Proiect: Hotel, Canberra. Birou: March Studio. Categorie: Hotels.
Proiect: Little White House, Londra. Birou: Stiff & Trevillion. Categorie: Residential.
Proiect: KKi Sweets and the Little Drom Store, Singapore. Birou: Produce.Workshop Pte Ltd. Categorie: Retail.

INSIDE World Festival of Interiors 2015, cel mai important eveniment ce premiază designul de interior și care se desfășoară în același timp cu World Architecture Festival, a anunțat proiectele finaliste.

INSIDE World Festival of Interiors 2015, care a adunat în acest an peste 50 de proiecte din 16 țări, este un adevărat reper pentru cei interesați de noutățile absolute în materie de design interior.

Cele nouă categorii sunt: Bars & Restaurants, Civic, Culture & Transport, Creative Re-use, Display, Health & Education, Hotels, Offices, Residential, Retail.

Între 4 – 6 noiembrie, în Singapore, finaliștii vor veni în persoană pentru a-și prezenta proiectele în fața juriului și tot atunci vom afla și marii câștigători.

24 Iunie 2015 | DeDesign.tv

Două proiecte românești, în finala World Architecture Festival

Proiectul Skyline (Constanța) este în finala categoriei Educație la World Architecture Festival.
Proiectul Legacy (Beclean) este în finala categoriei Sănătate la World Architecture Festival.

Festivalului Mondial de Arhitectură (World Architecture Festival), cel mai mare eveniment internațional de arhitectură din lume, a desemnat lista proiectelor finaliste, între acestea aflându-se și două proiecte ce aparțin unui birou din România.

Este vorba despre NOVELTY AE, care a înscris proiectul Skyline la categoria Educație și proiectul Legacy la categoria Sănătate, secțiunea Proiecte Viitoare.

Astfel,NOVELTY AE se alătură unei liste de finaliști celebri cum ar fi Foster + Partners, Zaha Hadid Architects, Herzog & de Meuron, OMA, Buro Ole Scheeren, Rogers Stirk Harbour + Partners, Rafael Viñoly Architects, BIG, Grimshaw Architects, Heatherwick Studio și Carlos Ott.

World Architecture Festival va avea loc între 4- 6 noiembrie 2015, la Marina Bay Sands, Singapore.

23 Iunie 2015 | DeDesign.tv

Ce am mai citit #2

Elle Decoration România (ediția de vară) – a apărut pe piață la începutul lui iunie și cuprinde nu mai puțin de 5 interioare dintr-un bloc amenajate spectaculos și pe buget, un dosar consistent cu decorațiuni și mobilier pentru grădină și mult obiecte #dedesign. Preț: 11,90 lei.

Design as art – am găsit acest volum pe bookdepository.com (costă 10,34 euro, iar transportul este gratuit) și ne-a plăcut pentru că ne-a amintit de promoul nostru de lansare în care vă îndemnam să fiți atenți la lucrurile care vă înconjoară pentru că toate înseamnă design.

Interioare din România 4 – dacă vreți să vedeți unele dintre cele mai reușite proiecte de amenajare de la noi, aici le găsiți. Cele 18 amenajări de locuințe ce poartă semnătura unor arhitecți și designeri români consacrați se remarcă prin conceptele îndrăznețe și execuțiile de calitate. Preț: 45 lei.

16 Iunie 2015 | DeDesign.tv

O studentă din Timișoara, printre cei 35 de semifinaliști ai Design Lab 2015

Electrolux a anunțat cei 35 de semifinaliști ai competiției internaționale Design Lab 2015. Cinci dintre proiectele înscrise în top 100 s-au calificat cu ajutorul votului public, iar celelalte 30 au fost selectate de către experții Electrolux.

Toate conceptele sunt acum disponibile pe website-ul competiției, www.electroluxdesignlab.com.

În 2015 – la a 13-a ediție – tema competiției este „Healthy Happy Kids”, iar juriul caută să vadă idei inovatoare pentru produse, accesorii, consumabile și servicii în trei zone de interes: Gătit, Îngrijirea Textilelor și Purificarea Aerului.

YoYoAir – Proiectul finalist al Adelinei Tripon

Proiectul Adelinei Tripon, studenta la Universitatea de Vest din Timișoara, se numește YoYoAir. Acesta este un purificator de aer alimentat cu energie solară, ce poate fi folosit atât precum o jucărie YoYo, timp în care se încarcă, dar și drept purificator de aer capabil să identifice zonele cu mirosuri neplăcute și să le elimine.

Etapa următoare

În funcție de dezvoltarea conceptelor pentru etapa următoare, 6 finaliști vor fi aleși de către expertii Electrolux. Aceștia vor fi anunțați pe www.electroluxdesignlab.com pe 15 septembrie.

Despre Electrolux Design Lab 2015

Electrolux Design Lab își propune să stimuleze și să implice la nivel global studenții la design printr-o invitație la a prezenta ideile lor pentru viitorul mediilor casnice. Premiul 1 al competiței constă în 10.000 EUR și un stagiu de practică de șase luni, plătit, la un centru de design Electrolux. Jumătate dintre câștigătorii acestui premiu din anii trecuți au continuat să lucreze pentru Electrolux la sfârșitul acestui stagiu de practică. Premiul al doilea are o valoare de 6.000 EUR, iar cel de-al treilea de 4.000 EUR. De asemenea, va fi acordat și premiul People’s Choice, în valoare de 2.000 EUR. Acesta va fi oferit proiectului care a primit cele mai multe voturi online.

Participanții trebuie să-și dezvolte conceptele pe parcursul competiției, să posteze și să distribuie informații noi și să țină un jurnal al evoluției lor folosind platforma de blog a competiției. Ei primesc feedback de la experții Electrolux în desfășurarea procesului de selecție.

Câștigătorul competiției va fi ales în octombrie 2015 de către un juriu de designeri recunoscuți la nivel internațional.

8 Iunie 2015 | DeDesign.tv