Casa e4 are consum de energie aproape zero

Costul casei a fost de 216000 euro, cu toate taxele incluse, pentru suprafața totală de 325 mp construiți.
Simpatica familie Forțescu este beneficiarul Casei e4.

Casa e4 din cărămidă de la Wienerberger reprezintă o premieră pentru Sud-Estul Europei. Lansată de curând în localitatea Corbeanca, aceasta are un consum de energie aproape de zero, datorită utilizării energiei din surse regenerabile.

Conform Directivei 2010/31/EU a Parlamentului European, România și-a definit acum un an tipul de clădire care consumă aproape zero energie ca fiind cel care consumă până în 111 kw/h pe metru pătrat. Acest tip de clădire trebuie definit de fiecare țară, devenind obligatoriu (pentru clădirile noi) începând cu ianuarie 2021.

Consumul total de energie al Casei e4 este de 36 kw/h pe mp energie primară din care doar 14 kw/h energie care se plătește, restul este regenerabilă de tip geotermal sau solar.

Panourile fotovoltaice permit o producție de 31 kw/h de energie electrică față de un consum de 14,6 kw/h, deci casa este și un producător de energie sau prosumer – așa cum se numește în limbajul de specialitate.

Timp de doi ani se vor face măsurători pentru a fi dovedită eficiența energetică, iar la final se va întocmi un raport de interes pentru toți specialiștii.

Câteva soluții integrate folosite în Casa e4

Panouri fotovoltaice.

Pompe de căldură.

Panouri termosolare.

Perete Trombe (șemineu solar) care toamna și primăvara încălzește locuința pasiv.

Sistemul de umbrire automatizat.

Răcirea pasivă a casei – nu există aere condiționate sau ventiloconvectoare. Energia din sol (o temperatură de 10 – 12 grade) este circulată prin podea la parter și prin pereți sus.

Casa e4 înseamnă energie, economie, ecologie, emoție și sănătate. Mai multe detalii despre acest proiect găsiți aici.

8 Iulie 2015 | DeDesign.tv

Școli de vară cu arhitectură, pictură sau design

Foto: www.moozlehome.com.

Școlile de vară sunt o idee grozavă pentru cei mici, în plus cele propuse mai jos cuprind și ateliere de arhitectură și design.

1. În iulie și august, la Palatul Șuțu din Capitală se vor organiza o serie de ateliere de astronomie, arhitectură sau benzi desenate și reciclare creativă. Prețul pentru un atelier este de 10 lei, iar mai multe detalii găsiți aici.

2. Și Asociația De-a arhitectura, împreună cu care am realizat acest material video despre Căsuțele Ciripite, organizează școli de vară sub forma unor ateliere de arhitectură și design pentru copii cu vârstele cuprinse între 8 și 15 ani la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), București. 

Cei mici vor învăța să schițeze o casă sau un obiect, vor afla lucruri noi despre  mediul înconjurător și vor da liber imaginației pentru a realiza mobilier urban (banca, cișmea, balansoar) pentru un parc. Prețul unui atelier este de 176 lei și cuprinde toate materialele necesare.

3. Studio creativ organizează, până pe 27 august, ateliere de pictură, scenografie sau design pentru copii între 6 – 13 ani, cu prețuri care încep de la 80 de lei. Detalii despre programe găsiți aici.

Tot pe perioada verii De-a arhitectura și Asociația Prietenii Școlii de la Bunești organizează între 8-15 iulie prima tabără-atelier „De-a arhitectura în sat”, pentru copii de 9-13 ani, în satul Buneşti, comuna Mălureni, judeţul Argeş, atelier dezvoltat în cadrul unui proiect cultural al Ordinului Arhitecților din România (OAR).

„De-a arhitectura în sat” este un nou program educațional pentru copii, cu ajutorul căruia ei vor descoperi, înțelege și reimagina spațiul construit rural. Vor explora satul, vor afla despre arhitectura populară și tehnici tradiționale de construcție și vor construi un cuptor de pâine. Copiii vor veni însoțiți de un adult (>18 ani), părinte sau frate. Taxa de participare este de 1200lei, pentru copil+părinte, include mâncarea pentru o săptămână, plata materialelor și a instructorilor atelierului. Cazarea se face în cortul propriu sau în „Casa de pământ”. Pentru înscrieri și mai multe detalii despre tabăra-atelier, trimiteți un email la: office@de-a-arhitectura.ro.

6 Iulie 2015 | DeDesign.tv

Aceste proiecte de la noi îți deschid apetitul pentru mâncare și design

Proiect: Naan Food & Drink Studio. Echipa de arhitecți: Victor Grosu, Mihai Constantin, Iuliana Dincă de la Delta Studio. De ce ne place: linia amenajării este una modernă, cu accent pe materiale naturale (lemn, piatră, ceramică). Adresa: C.A.Rosetii, 26. București.
Proiect: Divan Express. Designer: Cristian Corvin. De ce ne place: kebaburile cu ingrediente exotice sunt absolut delicioase. Adresa: Str. Franceză, 46.
Proiect: FruFru. Designer de interior: Agnes Lukacs. De ce ne place: geometria, culorile tari și plantele vii se alătură perfect conceptului de mâncare sănătoasă promovat de FruFru. Adrese: Floreasca Business Park (Calea Floreasca 169 A) și S park (Bd. Tipografilor).
Proiect: Social 1. Arhitecți: Pick Two Studio. De ce ne place: s-au păstrat multe elemente specifice anilor 1980, când a fost construit spațiul în care se află acum restaurantul. Adresa: Bd. Unirii, 1, București.

Când vine vorba de spațiile publice, cel puțin în București și Cluj, asistăm la o dinamică nouă care schimbă percepții și deschide apetitul pentru formă și funcție, adică pentru design.

Aproape că nu trece lună în care să nu mai aflăm de o cafenea sau restaurant nou deschis ce poartă semnătura unui designer sau arhitect. Sunt noile spații publice care scot la iveală o altă personalitate a orașului și ghidează comportamentul locuitorilor spre un stil de viață mai apropiat de cel din vest.

Așa este și cazul proiectelor pe care vi le propunem în acest articol.

Naan Food & Drink Studio a fost amenajat de arhitecții de la Delta Studio și pe lângă meniul ce cuprinde feluri de mâncare din bucătăria internațională, veți găsi și o colecție de vinuri recomandate de maestrul somelier Ovidiu Olteanu.

Divan Express este noua formă a restaurantului Divan din Centrul Vechi. Elementele decorative inițiale gândite de Cristian Corvin au fost păstrate, s-au schimbat însă conceptul (acum este Express) și meniul, bazat pe preparate cu arome orientale, de luat la pachet.

FruFru a deschis de curând două magazine, mai prietenoase și mai colorate ca niciodată. Conceptul amenajării lui Agnes Lukacs este o grădină urbană, unde elementele geometrice, culoarea și plante vii -ce compun grădina urbană, rezultat al colaborarii cu arhitectul peisagist Dan Rusănescu- par o prelungire firească a meniului natural și sănătos propus de FruFru.

Social 1 are o poveste ce poate trezi nostalgii. Se află pe locul unde înainte începea Bulevardul Victoria Socialismului, iar arhitecții de la Pick Two au ales să păstreze și să pună în valoare o serie de elemente originale la interior. În meniu veți găsi un mix de rețete din marile bucătării ale lumii, ce urmăresc preferințele publicului contemporan.

2 Iulie 2015 | DeDesign.tv

INSIDE World Festival of Interiors 2015: Proiectele finaliste

Proiect: library@orchard, Singapore. Birou: New Space Architects Pte Ltd. Categorie: Civic, Culture & transport.
Proiect: Vivarium, Bangkok. Birou: Hyphotesis. Categoria: Bars & Restaurants.
Proiect: Unlimited Boundary, Infinite Vision, Hangzhou. Birou: KLID. Categorie: Creative Re-use.
Proiect: Ward Village Information Center and Sales Gallery, Honolulu. Birou: Woods Bagot. Categorie: Display.
Proiect: Melbourne School of Design, The University of Melbourne. Birou: John Warlde Architects & NADAAA. Categorie: Health & Education.
Proiect: Medibank Workplace, Melbourne. Birou: Hassell. Categorie: Offices.
Proiect: Hotel, Canberra. Birou: March Studio. Categorie: Hotels.
Proiect: Little White House, Londra. Birou: Stiff & Trevillion. Categorie: Residential.
Proiect: KKi Sweets and the Little Drom Store, Singapore. Birou: Produce.Workshop Pte Ltd. Categorie: Retail.

INSIDE World Festival of Interiors 2015, cel mai important eveniment ce premiază designul de interior și care se desfășoară în același timp cu World Architecture Festival, a anunțat proiectele finaliste.

INSIDE World Festival of Interiors 2015, care a adunat în acest an peste 50 de proiecte din 16 țări, este un adevărat reper pentru cei interesați de noutățile absolute în materie de design interior.

Cele nouă categorii sunt: Bars & Restaurants, Civic, Culture & Transport, Creative Re-use, Display, Health & Education, Hotels, Offices, Residential, Retail.

Între 4 – 6 noiembrie, în Singapore, finaliștii vor veni în persoană pentru a-și prezenta proiectele în fața juriului și tot atunci vom afla și marii câștigători.

24 Iunie 2015 | DeDesign.tv